Formació en teràpia corporal integrativa 2021-2023

Price Gratis
0 Review

CONEIX LA TERÀPIA CORPORAL INTEGRATIVA
La Teràpia Corporal Integrativa és un mètode d’autoconeixement i transformació. Pot usar-se com a teràpia individual i també en teràpia grupal. Va ser creada per Antonio Pacheco Fuentes a la fi dels anys 90.
La TCI és un sistema integrador. Treballa des del cos, les emocions, el sistema de creences i l’obertura transpersonal. Des d’aquestes 4 dimensions de l’ésser humà, podem catalitzar un millor coneixement interior i una transformació de la nostra personalitat. Sempre amb el focus posat a viure amb autenticitat i despertar la nostra essència.
Aquest mètode terapèutic està inspirat en diferents fonts de coneixement. Des de la filosofia, la psicologia, la psicoteràpia, les teràpies corporals o les tradicions espirituals orientals. Des d’està base utilitza gran diversitat de tècniques al servei del creixement personal. Com l’expressió corporal, el teatre, la psico-dansa, les tècniques respiratòries, la Bioenergètica de Lowen, tècniques d’atenció i la meditació.

COM T’AJUDA LA TERÀPIA CORPORAL INTEGRATIVA
Partim que som una unitat funcional, on coexisteixen el nostre cos, emocions, pensaments i les nostres facetes espirituals. La Teràpia Corporal Integrativa propícia l’harmonia i integració d’aquestes 4 dimensions en el nostre ser essencial:
1. Treball corporal: Utilitza diverses tècniques corporals i de desbloqueig muscular i energètic. Ens ajuden a ser més conscient de les nostres sensacions i impulsos reprimits. A més ens permet dissoldre tensions i bloquejos per a posar-nos més en contacte amb la nostra vida emocional i instintiva. Allibera la nostra energia i la posa a disposició per a crear la nostra vida d’una forma més conscient.
2. Treball emocional: Per a ser conscients de les nostres emocions en el nostre dia a dia. Comprendre que totes tenen una funció en nosaltres i com des de la infantesa hem après a reprimir algunes d’elles. I així, en bloquejar-les, aquestes tendeixen a sortir de manera destructiva des de la nostra ombra. El treball emocional en la TCI passa per la seva vivència en un ambient terapèutic i de respecte.
3. Treball mental i intel·lectual: Mitjançant l’anàlisi i comprensió dels nostres pensaments, rols, sistema de creences, ens ajuda tant al coneixement de nosaltres mateixos i dels altres. I això és una gran ajuda en el procés d’integració de les nostres pròpies experiències.
4. Treball transpersonal o d’autorealització: Per a desenvolupar les potencialitats adormides que tots portem dins. Com l’amor, la creativitat, l’espontaneïtat, la llibertat de ser i la saviesa. La Teràpia Corporal Integrativa se centra en la consciència i autoacceptació de tot el que som. I així, en comptes de lluitar contra el nostre ego o personalitat, propiciem la virtut d’acollir-nos amb amor en totes les nostres llums i ombres.

A QUI VA DIRIGIDA LA TERÀPIA CORPORAL INTEGRATIVA
La teràpia TCI està dirigida a tota persona compromesa amb el seu propi procés personal i amb l’anhel de despertar la seva essència més profunda i posar-lo al servei de la Vida. Persones que vulgui deixar de marejar la perdiu amb succedanis per a centrar-se en un procés profund de transformació integradora.

EL QUE OCORRE EN UNA SESSIÓ INDIVIDUAL DE TERÀPIA TCI
És una teràpia molt personalitzada per a cadascun, d’acord amb el moment en què et trobis. Utilitzem qualsevol eina de les quals manegem en la TCI acompanyada de molta intuïció.
Gairebé sempre partim del teu cos. T’ajudem a moure’t i expressar. I des d’aquí facilitem que relaxis i deixis anar les teves tensions musculars. Perquè a poc a poc sentis el que aquesta passant en tu en aquest moment, i et facis conscient de les teves emocions.
Amb freqüència et facilitem el que puguis descobrir per tu mateix com algunes creences t’impedeixen viure el que necessites viure en aquest moment. Per això, quan la teva ment es dispersi en fantasies o ideals, t’ho assenyalem perquè puguis tornar a la teva realitat present.
Com a terapeutes ens enfoquem en el teu potencial humà. I encara que reconeixem que tant tu com nosaltres som éssers limitats i vulnerables, no busquem resoldre cap suposat error en nosaltres. Més aviat t’acollim amb afecte en tot el que ets, des de l’essència que t’uneix a tot. I així des de la consciència i acceptació profunda, permetem que la transformació ocorri en tu i en nosaltres al seu ritme i de manera natural.

TITULACIÓ OFICIAL COM A TERAPEUTES CORPORALS INTEGRATIUS
La TCI és una formació molt intensa. Dura 3 anys i té més de 400 hores de formació teòrica i experiencial. A més aquesta formació exigeix molta honestedat i compromís amb un mateix i amb els altres.

Dirigit a:

 • Persones interessades en el seu propi procés d’autoconeixement i transformació.
 • Terapeutes que vulguin complementar el seu treball i especialitzar-se en l’àrea corporal.
 • Professionals de la salut, l’educació i les relacions humanes.

Metodologia

Aquest sistema agrupa eines procedents de diferents escoles terapèutiques i d’autoconeixement, amb accent especial en el corporal. La metodologia es basa en l’aprenentatge i aprofundiment entorn de 9 eixos bàsics presents al llarg de tota la formació:

 1. Bioenergètica
 2. Hiperventilació
 3. Caracterologia corporal 
 4. Anatomia i massatge
 5. Sexualitat 
 6. Àrea expressiva
 7. Meditació
 8. Salut i malaltia
 9. Supervisió

Cadascun d’ells s’abordarà tant teòrica com vivencialment, en un ambient que afavoreix la comunicació entre els alumnes i la tutoria, d’una forma directa i personalitzada. El treball facilita la presa de consciència i l’autoregulació organísmica. El curs s’articula com un procés terapèutic en què s’experimenten i es coneixen en profunditat els fonaments i les tècniques de la Teràpia Corporal Integrativa, posant especial èmfasi en el seguiment de l’alumnat, per mitjà de les memòries, els feed-*backs mensuals i les tutories personalitzades, també comptant amb l’ajuda d’un entorn e-learning (camp virtual d’aprenentatge).

Al llarg dels tres anys participen docents especialistes en dansa, teatre terapèutic, moviment espontani, massatge, treball amb la respiració, etc.

Àrees de la formació en TCI

La formació en TCI treballa a diferents nivells o espais interns, que li imprimeix una visió holística i pluridisciplinària que li aporta un caràcter exclusiu. L’estudiant integra aquestes eines del futur terapeuta corporal, a través del procés terapèutic que viu durant els tres anys de formació.
A continuació detallem les àrees que desenvolupa la formació:

Àrea de Bioenergètica i Treball Neoreichiano

Aprofundeix en aquestes dues tècniques terapèutiques que empra la TCI. Aquests exercicis són una eina clau del futur terapeuta corporal integratiu, que ajuden la abreacció (obertura) emocional, que permet el desbloqueig de les emocions reprimides, la reconnexió amb l’instint i, en última instància, l’ampliació de la consciència.

Àrea de Caracterologia Corporal

La teoria i pràctica clínica de TCI inclouen l’estudi dels caràcters bioenergètics, que actualitzem a la llum de diversos autors i models, establint un pont entre la diversitat del psiquisme humà i la morfologia corporal, i associant-los a la psicopatologia clàssica. Al llarg dels primers dos anys de formació es desenvolupa un treball vivencial que aborda la gènesi de cada caràcter, així com la terapèutica més apropiada per a cadascun d’ells.

Àrea de Hiperventilació i Renaixement

La hiperventilació és una àrea tècnica que dota al futur terapeuta corporal integratiu d’eines per a «l’acompanyament necessari en la abreacció emocional, que s’aconsegueix en els estat modificats de consciència induïts pel treball profund amb la respiració». L’experiència del renaixement té un espai diferenciat.

Àrea d'Anatomia i Massatge

Realitzem un recorregut anatòmic a través del cos humà, de la mà de diverses tècniques de massatge, amb un espai exclusiu per a aquest eix de la formació.

Àrea de Sexualitat

Durant la formació explorem la sexualitat d’una manera pluridisciplinària, en el qual cap tant l’aproximació reichiana i bioenergètica, segons l’esquema de tensió – carrega – descarrega – distensió, com la visió tàntrica. El nostre enfocament abasta tant la vivència des de la salut com l’exploració de la pròpia dificultat.

Àrea Expressiva

Inclou treball terapèutic a través de la dansa, el teatre, el moviment i la musicoteràpia. Amb aquests instruments podem ampliar la consciència i experiència corporal, així com expressar-nos en un espai on la teràpia i el lúdic es troben.

Àrea de Meditació

És el treball d’introspecció per excel·lència. Utilitzem tècniques estàtiques i dinàmiques de centrament, d’atenció en el cos i desenvolupament de la sensibilitat, així com de la capacitat d’estar en el present.

Àrea de Salut-Malaltia

Proporcionant una visió holística de la malaltia i del seu camí cap a la Salut, entenem la integració d’aquestes dues polaritats com una alineació entre ment, emoció i cos. Amb les eines que ens aporta la TCI treballarem el símptoma com a desequilibri i la salut com un estat harmònic de l’ésser.

Àrea de Supervisió

Es desenvolupa al llarg del tercer any de formació. Els estudiants duen a terme diverses sessions individuals com a terapeutes i dirigeixen una sessió grupal de treball corporal, tot això sota la supervisió de terapeutes TCI de l’equip docent del Espai TCI i dels seus propis companys, dels qui reben una devolució (feedback) en finalitzar la pràctica. Es potencia la consciència dels punts forts i febles de cada estudiant com a futur terapeuta corporal integratiu.

Estructura de la formació TCI

Els estudis de TCI es completen en un cicle de tres cursos de durada anual, a la finalització de la qual i una vegada complerts els requisits acadèmics d’aprofitament i assistència, es lliura a cada participant el corresponent diploma acreditatiu expedit per Espai TCI.

Cada curs consta de 10 tallers vivencials de cap de setmana, de setembre a juny. Donen començament el divendres a la tarda amb Anatomia i Massatge i una sessió teòrica. Seguim el dissabte en sessions de matí i tarda i finalitzem el diumenge al migdia. A més, al juliol, com a final de curs, realitzem un últim taller residencial temàtic de 4 dies on ens reunim a treballar i aprendre junts en una masia en plena naturalesa.

Tota promoció disposa d’una estructura d’atenció personalitzada en les figures d’un tutor i ajudants de tutoria específics, els qui supervisen directament als integrants del curs quant a les seves necessitats i progressos.

El grupal i la calidesa en la formació TCI

La nostra experiència ens permet assegurar que el treball grupal és un pilar bàsic en la formació TCI. L’experiència, el viscut en els treballs, és la forma millor i més directa per a integrar la informació que transmetem. En un grup és possible reconèixer a l’altre com algú diferent a mi i com algú semblant a mi. Durant els tres anys de formació s’arriben a establir vincles profunds.

En TCI li donem suma importància al tracte, a la cura i a com ens sentim en el grup, és a dir: la CALIDESA del clima en el qual treballem. Per a treballar en nosaltres mateixos i en els altres és imprescindible crear un espai de respecte i confidencialitat.

Temes 1r curs 2020/ 2023

Setembre: Bases TCI
Octubre: Introducció a la teràpia Reichiana
Novembre: Caràcter i Cuirassa Muscular
Desembre: Respiració, Emoció i Cos
Gener: Caràcter Esquizoide
Febrer: Caràcter Oral
Març: Caràcter Masoquista
Abril: Sexualitat 1
Maig: Necessitats Bàsiques
Juny: Ego i personatges interns
Juliol: STAGE SEXUALITAT

Per a més informació

Per obtenir més informació sobre la formació en TCI o sol·licitar una entrevista informativa sense compromís pots contactar amb Espai Gestalt Olot per telèfon al 634540902 -639721598 o per correu electrònic:  espaigestaltolot@gmail.com  o  olot@espaitci.com

Curriculum está vacío
Marino De La Cruz

Marino De La Cruz Terapèuta

Abrir chat
Powered by