Formació en teràpia corporal integrativa 2019-2022

Price Gratis
0 Review

La formació en TCI es completa en un cicle de tres cursos de durada anual, obtenint al final un diploma acreditatiu. Cada curs està estructurat en 10 tallers vivencials de cap de setmana de setembre a juny, seguits per un taller residencial de 4 dies en plena naturalesa.

La Teràpia Corporal Integrativa és un sistema d’autoconeixement i transformació que integra els diferents aspectes de l’ésser humà: mental, emocional, corporal i energètic. L’abordatge és des del cos. Tota experiència no resolta queda registrada en el cos en forma de tensions musculars. Aquestes tensions, que es comencen a crear quan som nens, amb el temps es converteixen en cròniques i donen com a resultat una «cuirassa muscular» que determina, la nostra manera de moure’ns, d’estar en el món i de contactar amb els altres, és a dir: el nostre caràcter. Treballem amb els diferents caràcters coneixent-nos i acceptant-nos, i des d’aquí anar cap a la transformació.

El treball corporal conrea l’atenció al cos i a la respiració, posant el focus en les zones de bloqueig i de relaxació. Desbloquejar la cuirassa muscular afavoreix la lliure expressió de les emocions, amb el que sorgeix la part més espontània, menys condicionada, i més essencial de la persona. Recuperem l’energia que ha quedat estancada i amb això la nostra vitalitat.

L’objectiu és el desbloqueig: Contacte amb el meu cos i, per tant, amb les meves necessitats reals; més capacitat de viure el present; menys conflicte intern i millor relació amb l’altre des d’un lloc més pròxim, més humà. Es podria resumir en una «volta a casa»: un tornar a estar en contacte amb el cor, amb mi mateix, amb el meu entorn i amb la vida.

Dirigit a:

 • Persones interessades en el seu propi procés d’autoconeixement i transformació.
 • Terapeutes que vulguin complementar el seu treball i especialitzar-se en l’àrea corporal.
 • Professionals de la salut, l’educació i les relacions humanes.

Metodologia

Aquest sistema agrupa eines procedents de diferents escoles terapèutiques i d’autoconeixement, amb accent especial en el corporal. La metodologia es basa en l’aprenentatge i aprofundiment entorn de 9 eixos bàsics presents al llarg de tota la formació:

 1. Bioenergètica
 2. Hiperventilació
 3. Caracterologia corporal 
 4. Anatomia i massatge
 5. Sexualitat 
 6. Àrea expressiva
 7. Meditació
 8. Salut i malaltia
 9. Supervisió

Cadascun d’ells s’abordarà tant teòrica com vivencialment, en un ambient que afavoreix la comunicació entre els alumnes i la tutoria, d’una forma directa i personalitzada. El treball facilita la presa de consciència i l’autoregulació organísmica. El curs s’articula com un procés terapèutic en què s’experimenten i es coneixen en profunditat els fonaments i les tècniques de la Teràpia Corporal Integrativa, posant especial èmfasi en el seguiment de l’alumnat, per mitjà de les memòries, els feed-*backs mensuals i les tutories personalitzades, també comptant amb l’ajuda d’un entorn e-learning (camp virtual d’aprenentatge).

Al llarg dels tres anys participen docents especialistes en dansa, teatre terapèutic, moviment espontani, massatge, treball amb la respiració, etc.

Àrees de la formació en TCI

La formació en TCI treballa a diferents nivells o espais interns, que li imprimeix una visió holística i pluridisciplinària que li aporta un caràcter exclusiu. L’estudiant integra aquestes eines del futur terapeuta corporal, a través del procés terapèutic que viu durant els tres anys de formació.
A continuació detallem les àrees que desenvolupa la formació:

Àrea de Bioenergètica i Treball Neoreichiano

Aprofundeix en aquestes dues tècniques terapèutiques que empra la TCI. Aquests exercicis són una eina clau del futur terapeuta corporal integratiu, que ajuden la abreacció (obertura) emocional, que permet el desbloqueig de les emocions reprimides, la reconnexió amb l’instint i, en última instància, l’ampliació de la consciència.

Àrea de Caracterologia Corporal

La teoria i pràctica clínica de TCI inclouen l’estudi dels caràcters bioenergètics, que actualitzem a la llum de diversos autors i models, establint un pont entre la diversitat del psiquisme humà i la morfologia corporal, i associant-los a la psicopatologia clàssica. Al llarg dels primers dos anys de formació es desenvolupa un treball vivencial que aborda la gènesi de cada caràcter, així com la terapèutica més apropiada per a cadascun d’ells.

Àrea de Hiperventilació i Renaixement

La hiperventilació és una àrea tècnica que dota al futur terapeuta corporal integratiu d’eines per a «l’acompanyament necessari en la abreacció emocional, que s’aconsegueix en els estat modificats de consciència induïts pel treball profund amb la respiració». L’experiència del renaixement té un espai diferenciat.

Àrea d'Anatomia i Massatge

Realitzem un recorregut anatòmic a través del cos humà, de la mà de diverses tècniques de massatge, amb un espai exclusiu per a aquest eix de la formació.

Àrea de Sexualitat

Durant la formació explorem la sexualitat d’una manera pluridisciplinària, en el qual cap tant l’aproximació reichiana i bioenergètica, segons l’esquema de tensió – carrega – descarrega – distensió, com la visió tàntrica. El nostre enfocament abasta tant la vivència des de la salut com l’exploració de la pròpia dificultat.

Àrea Expressiva

Inclou treball terapèutic a través de la dansa, el teatre, el moviment i la musicoteràpia. Amb aquests instruments podem ampliar la consciència i experiència corporal, així com expressar-nos en un espai on la teràpia i el lúdic es troben.

Àrea de Meditació

És el treball d’introspecció per excel·lència. Utilitzem tècniques estàtiques i dinàmiques de centrament, d’atenció en el cos i desenvolupament de la sensibilitat, així com de la capacitat d’estar en el present.

Àrea de Salut-Malaltia

Proporcionant una visió holística de la malaltia i del seu camí cap a la Salut, entenem la integració d’aquestes dues polaritats com una alineació entre ment, emoció i cos. Amb les eines que ens aporta la TCI treballarem el símptoma com a desequilibri i la salut com un estat harmònic de l’ésser.

Àrea de Supervisió

Es desenvolupa al llarg del tercer any de formació. Els estudiants duen a terme diverses sessions individuals com a terapeutes i dirigeixen una sessió grupal de treball corporal, tot això sota la supervisió de terapeutes TCI de l’equip docent del Espai TCI i dels seus propis companys, dels qui reben una devolució (feedback) en finalitzar la pràctica. Es potencia la consciència dels punts forts i febles de cada estudiant com a futur terapeuta corporal integratiu.

Estructura de la formació TCI

Els estudis de TCI es completen en un cicle de tres cursos de durada anual, a la finalització de la qual i una vegada complerts els requisits acadèmics d’aprofitament i assistència, es lliura a cada participant el corresponent diploma acreditatiu expedit per Espai TCI.

Cada curs consta de 10 tallers vivencials de cap de setmana, de setembre a juny. Donen començament el divendres a la tarda amb Anatomia i Massatge i una sessió teòrica. Seguim el dissabte en sessions de matí i tarda i finalitzem el diumenge al migdia. A més, al juliol, com a final de curs, realitzem un últim taller residencial temàtic de 4 dies on ens reunim a treballar i aprendre junts en una masia en plena naturalesa.

Tota promoció disposa d’una estructura d’atenció personalitzada en les figures d’un tutor i ajudants de tutoria específics, els qui supervisen directament als integrants del curs quant a les seves necessitats i progressos.

El grupal i la calidesa en la formació TCI

La nostra experiència ens permet assegurar que el treball grupal és un pilar bàsic en la formació TCI. L’experiència, el viscut en els treballs, és la forma millor i més directa per a integrar la informació que transmetem. En un grup és possible reconèixer a l’altre com algú diferent a mi i com algú semblant a mi. Durant els tres anys de formació s’arriben a establir vincles profunds.

En TCI li donem suma importància al tracte, a la cura i a com ens sentim en el grup, és a dir: la CALIDESA del clima en el qual treballem. Per a treballar en nosaltres mateixos i en els altres és imprescindible crear un espai de respecte i confidencialitat.

Temes 1r curs 2019/ 2022:

Setembre: Bases TCI
Octubre: Introducció a la teràpia Reichiana
Novembre: Caràcter i Cuirassa Muscular
Desembre: Respiració, Emoció i Cos
Gener: Caràcter Esquizoide
Febrer: Caràcter Oral
Març: Caràcter Masoquista
Abril: Sexualitat 1
Maig: Necessitats Bàsiques
Juny: Ego i personatges interns
Juliol: STAGE SEXUALITAT

Per a més informació

Per a obtenir més informació sobre la formació en TCI o sol·licitar una entrevista informativa sense compromís pots contactar amb Espai Gestalt Olot per telèfon al 634540902 -639721598 o per correu electrònic al olot@espaitci.com o espaigestaltolot@gmail.com.

Curriculum está vacío