Aquest article va ser redactat i avalat per la psicòloga Valèria Sabater

5 tècniques de la Gestalt per a afavorir el teu creixement personal

Les tècniques de la Gestalt són útils per a afavorir el creixement personal. No obstant això, moltes d’elles ens obliguen a prendre contacte amb aspectes conflictius i fins i tot dolorosos de nosaltres mateixos per a poder avançar.
Les tècniques de la Gestalt ens ajuden a centrar-nos en el nostre present per a afavorir l’auto-realització i una presa de decisions més encertada. Així mateix, ens facilita poder créixer en l’àmbit personal d’una manera més lliure i congruent amb les nostres necessitats. Tots tenim ple dret a construir el tipus de realitat que desitgem, i aquest enfocament (amb clares influències humanistes) ens convida a això.
Deia Frtitz Perls, precursor de la teràpia Gestalt, que la nostra principal angoixa com a éssers humans és la bretxa que obrim entre l’ara i el després. A vegades, la nostra ment va més de pressa que la vida i anticipem coses, ens obsessionem en aspectes que no han succeït, i gairebé sense adonar-nos ens impregnem de pors, d’ansietat i de moltes altres fragàncies que es converteixen en una abrupta muntanya sembrada de sofriment.

«No impulsis el riu, aquest flueix per si mateix» Fritz Perls

Així, una de les finalitats de les tècniques de la Gestalt és permetre’ns comprendre els nostres problemes d’una manera global, més unificat; per parts, però com un tot. D’aquesta manera, i més que preocupar-nos a saber per què ha ocorregut tal cosa o quina ha provocat aquest esdeveniment en concret, aquesta perspectiva ens proposa centrar-nos a entendre «com ens afecten» el conjunt d’aquestes circumstàncies.

Tot això ens anima a comprendre que la idea que puguem tenir del passat o del futur es deu més aviat a com vivim el present. Les tècniques de la Gestalt tenen per tant d’aquest i altres propòsits amb els quals afavorir el nostre creixement personal, ajudant-nos a més a prendre consciència del que som, del que sentim i necessitem… actuant després amb responsabilitat.

Tècniques de la Gestalt per a afavorir el creixement personal
Una de les crítiques que sol fer-se a la teràpia Gestalt és el seu enfocament eclèctic. Aquest enquadrament terapèutic es nodreix d’un gran nombre de corrents: la humanista, existencial, la psicoanàlisi, i d’aquests postulats enunciats per Wilhelm Reich on entendre que les nostres emocions es localitzen en el cos creant molèsties i diverses condicions.

Si ens preguntem, per tant de la validesa d’aquest model, cal assenyalar que disposem d’àmplia documentació científica. La doctora Valerie Dominitz, de la Universitat de Tel Aviv, va publicar un estudi parlant de l’efectivitat en diversos casos de pacients amb depressió i trastorn bipolar.

No obstant això, on més efectivitat ha demostrat les tècniques de la Gestalt no és en l’àmbit clínic, sinó en el camp del creixement personal.

Les tècniques de la psicoteràpia Gestalt giren, en la seva major part, entorn del que Fritz Perls va cridar en el seu moment «regles i jocs». Què volem dir amb això? Que moltes d’aquestes estratègies -dinàmiques, molt originals i variades que en essència- intenten fer-nos més conscients del nostre món per a vèncer les resistències i facilitar al seu torn el nostre procés de maduració.

Vegem alguns exemples d’aquestes tècniques.

1. Assumptes pendents
Els assumptes pendents fan referència a aquests fets del passat que afecten el nostre present. Són emocions no gestionades, sentiments embussats, nusos personals que ens resten vitalitat en l’aquí i ara. Segons la Gestalt, tots nosaltres tenim assumptes pendents amb amics, amb familiars, ex parelles, i fins i tot persones que ja no estan amb nosaltres.
No cal eludir-los. Hem de ser capaços de treure a la llum aquestes emocions per a deixar d’apegar-nos al sofriment, a la pèrdua o fins i tot al ressentiment.
Per a això podem dur a terme una simulació, un procés mental de retrobament, afrontament i comiat.
Així mateix, també podem evocar mentalment a la persona i expressar-li allò que necessitem dir-li. Despullarem les penes, airejarem els desconsols, les faltes o fins i tot el rancor. Una vegada exposat i reconegut, els deixarem anar. Tancarem el cercle per a avançar.

2. Tècnica del diàleg: cadira buida
A molts els sonarà aquesta tècnica, la qual representa molt bé l’essència de la Gestalt. S’utilitza per a afavorir trobades i projeccions imaginàries d’altres persones, intentant afavorir així processos de duel i també per a resoldre traumes.
No obstant això, dins del camp del creixement personal s’usa també amb altres finalitats. Generar un diàleg intern és un d’ells, aquí on han de quedar escenificats «els nostres oposats».
Per exemple, podem promoure un diàleg amb nosaltres mateixos on aparegui d’una banda aquest estímul que ens produeix malestar i en l’altre, aquesta part que desitja fer-li front per a tenir una vida més productiva, lliure i receptiva. Aquest seria una manera:

3. Em faig responsable
Altra de les tècniques de la Gestalt que ens pot ser d’utilitat en el dia a dia és el joc de «fer-se responsable». En aparença resulta senzill, però el que requereix per sobre de tot és compromís. La finalitat és permetre que siguem més conscients del que ocorre en el nostre interior, que el percebem, l’acceptem i que al seu torn propiciem una conducta més activa entorn del canvi.

Aquest seria un petit exemple:

«M’adono que em dol el cap i l’estómac, sé que li dono moltes voltes a les coses i que sofreixo estrès. Jo em faig responsable d’això i assumeixo que haig de canviar coses».
«A més, m’adono que tinc una bona veu. Em faig responsable d’ella per a ser sincer, per a parlar sense por, per a respectar i respectar-me…»

4. Practicar el continu de la consciència
Dins de la psicologia de la Gestalt és essencial que el terapeuta prengui contacte amb el «com» de l’experiència de la persona més que en el «per què». Es necessita entendre com el pacient afronta els problemes, com els viu, com els sent i els interioritza. Per a això, cal obrir un espai en el qual serà possible identificar quines són les seves emocions i sensacions presents, mitjançant preguntes, com ara «digues-me què sents», «digues-me on ho sents», «explica’m que notes en l’aquí i ara»…

També nosaltres podem dur a terme en l’àmbit personal aquesta tècnica on practicar aquest continu de la consciència fent presents cada sensació, pensament i sentiment. Lluny de passar-los per alt o interioritzar-los, traguem-los a la llum, tinguem-los presents…

«Si et sents convençut d’alguna cosa, digues-ho. Exposa el teu veritable jo. Sent el que dius» Fritz Perls


5. Transformar les preguntes en afirmacions
Aquesta és una altra de les tècniques de la Gestalt que ens pot semblar molt simple en aparença, però que tanca una utilitat terapèutica molt valuosa: ens ajuda a declarar realitats internes i a mobilitzar recursos. Com fer-ho? Molt senzill. Tots hem tingut un d’aquests dies els que en arribar a casa ens diem a nosaltres mateixos: «Però, per què em sento així? Per què em sento tan desesperançat i sense forces?».

La Gestalt ens proposa el següent: convertir preguntes en acte-afirmacions. Vegem alguns exemples.

Per què avui em sento tan malament?⇔ Avui em sento malament, ho faré possible per a canviar aquesta sensació i que demà sigui un dia millor.
Per què tinc la sensació que la meva parella està cada dia més distant?⇔ La meva parella està distant, li preguntaré si hi ha algun problema.
Per a concloure, com hem pogut veure les tècniques de la Gestalt són tant originals com funcionals a l’hora de permetre’ns prendre contacte amb les nostres necessitats. Així mateix, ens conviden a responsabilitzar-nos, a ser valents amb el que sentim i actuar en conseqüència per a afavorir el nostre avanç, la nostra maduració personal.

Posem aquestes estratègies en pràctica, els beneficis són indubtables.

La gente dice que caminar sobre el agua es un milagro

pero para mí, el caminar en paz sobre la tierra, es el verdadero milagro. Thich Nhat Hanh

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS
Espai Gestalt Olot
☎️634540902-639721598
📧 info@egolot.com

Abrir chat
Powered by